Rapujuhlat
Onnistuneissa rapujuhlissa on tärkeintä vapautunut ja iloinen tunnelma. Lisukkeiksi tarvitaan vain oikein keitetyt ravut, isohko pöytä ja kaunis kattaus. Tunnelmaa kohottavat lyhdyt, kukat ja kynttilät. Rapuryypyt ja juomalaulut säestävät mukavasti maukkaita suupaloja.
Aloita juhlien valmistelu hyvissä ajoin tilaamalla Rapumyllystä oikea määrä kotimaisia keitettyjä täplärapuja. Jos käytät rapuja pienenä alkuruokana, sopiva määrä lienee 5 – 8 rapua ruokailijaa kohti, mutta eipä 10 – 12 rapua ruokailijaa kohti välttämättä ole liioittelua.
Somista riittävän suuri juhlapöytä valkoisella liinalla. Voit valita myös kertakäyttöliinan, sillä liinan likaantumista ei voi välttää. Käytä kookkaita valkoisia, mielellään rapuaihein koristeltuja lautasia.
Nostele ravut liemestään tarjoiluvadille keoksi hieman ennen tarjoilua niin, että rapujen sakset osoittavat kohti vadin laitoja. Älä käytä jääpaloja rapujen alla, etteivät suola ja maku häviä. Koristele keko muutamalla tillinkukinnolla. Voit tuoda rapuvadin pöytään valmiiksi odottamaan vieraita tai juhlavassa saattueessa vasta sen jälkeen, kun vieraat ovat istuutuneet.
Asettele rapulautasten päälle riittävän pitkä ja mieluiten kestävästä materiaalista valmistettu rapuliina. Se solmitaan vierustoverin kaulaan ruokailun alkaessa. Varaa jokaiselle vieraalle myös suurehko lautasliina, joka levitetään suojaksi syliin. Laita saataville runsaasti serviettejä sormien pyyhkimistä varten.
Aseta rapuveitsi joko lautaselle tai lautasen viereen oikealle. Rapuveitsi on tylsä pikkuveitsi, jossa on terän keskellä reikä.
Varaa astioita perkeille. Perkeet asetellaan ensin keskelle lautasta ja tyhjennetään välillä sitä varten varattuun astiaan. Aseta lautasen viereen sormien huuhtomista varten kulho, jossa on vettä ja sitruunaviipale tai mustaviinimarjan lehtiä.
Kata pöytään lasit juomien mukaan: olutlasi ja ryyppylasi tai valkoviinilasi. Lisäksi aina vesilasi.
Laita tarjolle vaaleaa leipää ohuina siivuina. Leivänpahdin voi olla apupöydällä, kuitenkin käden ulottuvilla. Paahtoleipää tarvitaan rapuleivän rakentamiseksi. Varaa myös voita ja voiveitsi.
Silppua pikkukulhoon tilliä, jota käytetään rapuvoileivän päällä. Käytä hienompaa tilliä tai kruunutillin ohuimpia osia.
Varaa tarjoiltavaa myös vieraille, jotka eivät syö rapuja. Korvaavia ruokia ovat esimerkiksi latva-artisokka, sokeriherneenpalot, maissintähkät, sushit, erilaiset vartaat, simpukat ja pikkumuikut.
Perinteisesti emäntä tai isäntä valitsee pöytänaapurilleen ensimmäisen ravun. Sitten kerrotaan, montako rapua on ruokailijaa kohden. Ensimmäinen malja kohotetaan aina isännälle. Maljat nostetaan laulun kera sopivin välein. Maljoja nostetaan emännälle ja isännälle, ystävyydelle, ihanalle illalle ja haluttaessa monille muille mukaville asioille. Iloiset laulut kuuluvat onnistuneisiin rapujuhliin.
Ravuilla herkuttelu on koko perheen juhlaa. Lapsetkin viihtyvät mukavasti iloisissa rapujuhlissa, ja pienillä sormilla rapujen kuoriminen käy hyvinkin näppärästi.